woensdag 30 juli 2008

Giftige planten voor honden

Als je een hond hebt, wil je natuurlijk dat je hond fijn en veilig in de tuin kan spelen en liggen. Dat kan in een hondvriendelijke tuin. Maar welke tuinplanten in de tuin zijn giftig voor een hond?
Er zijn verschillende planten die giftig zijn voor honden. Wil je toch zo’n plant in de tuin, scherm deze dan af zodat de hond er niet bij kan. Daarnaast leer je je hond uiteraard dat hij niet aan de planten mag zitten en er uit de buurt moet blijven.

Het hangt van de plant af welk deel van de plant precies giftig is. Zo zijn er planten waarbij alle delen giftig zijn, bij andere planten zijn bijvoorbeeld alleen de zaden, bessen of bladeren giftig.
Planten die je vaak in tuinen tegenkomt en die giftig zijn voor je viervoeter, zijn onder andere:


taxus blauwe regen gouden regen hortensia
ridderspoor klimop primula levensboom (thuja)
azalea kerstroos rododendron laurier
buxus rozen brem tulpen
wonderboom clematis boerenjasmijn vingerhoedskruid
naaldbomen begonia anemoon peperboompje
oleander varens

Daarnaast zijn er ook planten die tot een bepaalde familie behoren die giftig zijn voor een hond.

Lelie
Planten die tot de leliefamilie behoren kunnen maag- en darmkrampen veroorzaken. Lelietje van dalen, hyacinten, lelies, tulpen en ook ui, sjalot, prei, asperge en bieslook behoren tot deze familie.
Narcissen
De vrolijk gekleurde narcissen kunnen maag- en darmontsteking en krampen veroorzaken. Ook het sneeuwklokje en de amaryllis behoren tot deze familie en zijn giftig voor een hond.

Nachtschade
Tot de familie van de nachtschade behoren onder andere rauwe aardappels, tomatenplanten, de tabaksplant, petunia, solanum en het lampionplantje. Het eten van deze planten kan maag- of darmontsteking en zelfs coma veroorzaken.

Heeft je hond toch van een plant gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts. Vermeld om welke plant het gaat en om welk deel van de plant. De planten die hier genoemd zijn, zijn maar enkele voorbeelden. Informeer bij de aanschaf van een plant of het giftig is voor honden of vraag er naar bij de dierenarts.

Geen opmerkingen: