woensdag 12 maart 2008

Jacobskruid GIFTIG voor Mens en Dier!

Een tijd geleden was het Jacobskruid erg in opspraak, de regering vond dat we ons niet te druk moesten maken, ik heb er toen geen aandacht verder aan besteed. Gisteravond viel het blaadje Dieren in Beeld van Dierenbescherming afd Assen in de bus en las ik dit hieronder, iets wat ik jullie zeker niet wil onthouden.

Jacobskruid is een ZEER giftige plant die zich momenteel veelvuldig aan het verspreiden is. Een plant kan zich met 200.000 zaden verspreiden en is giftig voor mensen, paarden, koeien, varkens, schapen, pony's, ezels en knaagdieren.

Gewoonlijk zal een dier de verse plant niet eten, maar de kleine rozetjes worden in het voorjaar nog wel eens perongeluk meegepakt. 's winters als de plant gedroogd in de wei staat is voor het dier de giftigheid al helemaal niet meer herkenbaar en eten ze de plant gewoon.. Ook kan de plant in hooi voorkomen. Het gif wordt door zijn cumulatieve karakter permanent in de lever opgeslagen. Alles telt mee, het maakt daarbij niet uit of de dodelijke portie in 10 minuten is bereikt of in 10 jaar! Lees het verhaal van Capita die gestorven is aan Jacobskruidsvergiftiging op
www.kruiskruidforum.nl. Op deze site staan ook duidelijke foto's van de plant.

Voor mensen is de plant al giftig bij aanraking. Het gif wordt door de huid opgenomen en permanent opgeslagen in de lever. Hierdoor kan men levercirrose krijgen en een te grote dosis kan zelfs dodelijk zijn. Ook is het al wetenschappelijk bewezen, dat het Jacobskruiskruidgif in melk en honing kan voorkomen. Al met al tijd om iets tegen deze plant te ondernemen.

Inmiddels loopt er een petitie, waaronder al meer dan 2300 handtekeningen staan. We willen dat de REGERING haar VERANTWOORDELIJKHEID neemt, omdat Jacobskruid uitgezaaid is door diverse instanties, o.a. waterschappen en staatsbosbeheer. In Engeland stierven alleen in 2002 ruim "6500" paarden. Daar is men inmiddels verplicht om Jacobskruid van zijn grond te verwijderen.

3 opmerkingen:

Ellen zei

Dag schrijver.. Ik ben de eigenaar van het paard Capita dat je memoreert.
Vooropgesteld waardeer ik het zeer dat je aandacht hieraan besteed. Echter, in dit stukje staan veel onwaarheden of onhandigheden.
- zo wordt de website waarnaar je verwijst nauwelijks bijgewerkt en schrijvers van de website weigeren goed wetenschappelijk onderzoek als uitgangspunt te nemen. Om die reden verzocht ik hen het verhaal van Capita te verwijderen. Het verhaal hoort bij een groot aantal forumberichten dat het verhaal in een perspectief plaatst waar het thuishoort. Deze genuanceerde forumberichten zijn verwijderd maar het afschuwelijke drama dat zich met Capita afspeelde wordt misbruikt voor eigen doeleinden. Het was allemaal al pijnlijk genoeg.
- Paarden eten het normaal gesproken niet vers; ook niet als de plantjes klein zijn.
- Het gif wordt niet door de huid opgenomen.
- er zijn maar weinig nieuwe slachtoffers bekend; slachtoffers worden tegenwoordig geregistreerd
- De website is een slecht referentiekader. Ik adviseer http://www.jakobskruiskruid.com als uitstekende informatiebron met terzake doende wetenschappers eraan verbonden en goede relaties met spelers in het veld zoals dierenartsen en de gezondheidsdienst voor dieren.
-het meer volledige verhaal met nuanceringen is te vinden op http://jakobskruiskruid.blogse.nl en http://paard-hut-en-hond.blogse.nl
met vriendelijke groet,
Ellen Helmigh

Tinky zei

Dag schrijver,

Ook ik wil graag even reageren op dit stuk en vind het schandelijk dat er achterhaalde en onjuiste informatie aan een groot publiek wordt gegeven.Pure onkunde en bangmakerij.
Ik ben het dan ook geheel met mvr.Helmigh eens en zoek de waarheid op bij deskundigen.
De genoemde site is een uitstekende bron die mbv vele deskundigen wordt samen gesteld(http://www.jakobskruiskruid.com )
Dingen achteloos van het net plukken is erg eenvoudig maar getuigt van weinig professionaliteit als dit niet nader onderzocht wordt.Een slechte zaak en ik hoop dat er ook snel een rectificatie komt.

Met vriendelijke groeten Tinky

Andra zei

In het blad van de Dierenbescherming afd Assen e.o. die is uitgegeven in 2008 is eerder genoemd bericht niet geplaatst. Er is geen artikel gewijd aan het onderwerp Jacobskruid. Wellicht is dit gezien in een ander blad van een andere organisatie of is het een artikel uit een eerdere uitgave die al dan niet achterhaald is.

De afdeling Assen e.o. heeft dit dus niet in het recente blad "Dieren in Beeld" van 2008 geplaatst.

Ik verzoek de melder even contact met ons op te nemen om door te nemen waar ze het bericht heeft gezien. Ze kan hiervoor contact opnemen met ons kantoor. Contactgegevens zijn te vinden op onze website: www.dbassen.nl

Namens de afdeling,
Frans Sanders